——— I n   d e   m e d  i  a   ———

Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 24-06-2013

 

Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 20-06-2013

 

Artikel uit ons eiland van 13-06-2013

 

Artikel uit Wereldregio van 14-06-2013


 

Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 25-06-2012


Artikel uit Ons Eiland

 


Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 21-06-2012

 

 


Artikel uit BN Destem


Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 20-06-2012


Artikel uit de Wereld Regio voorjaar 2012


3VOOR12 ZEELAND Ben Willemsen
dinsdag 28 juni 2011 05:57

Giro Club Zonnemaire: Festival Fantastico
http://www.3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/44888616


 

Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 27-06-2011


klik hier voor uitvergroting


 

Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 23-06-2011

Giro Club Zonnemaire: 'Genoeg is beter'

Groter, uitgebreider, kleurige, méér!! Voor initiator Jaap Verseput van immer verrassende culturele festivals in en rond het Schouwen-Duivelandse Zonnemaire hoeft het niet steeds veelomvattender te worden. 'Goed is beter' luidt zijn credo voor het festival Giro Club Zonnemaire, het hedendaags boerderijfestvial dat zondag op zijn eigen erf aan de Schapenweg 1 wordt gehouden.

'Goed is beter' is de filosofische lijfspreuk van de Nederlandse Akkerbouw vakbond. "Je ziet immers ook in de akkerbouw de nadelige gevolgen van steeds meer produceren",zegt Verseput.

Sinds 1995 organiseert zijn Stichting Zonnemaire Buitengewoon evenementen en kunstmanifestaties. Eén daarvan is Giro de PicNic, een festival met muziek, poëzie en toneel in combinatie met een fietstocht langs de kunstzinnige picknick-plekken op het eiland. Ook dat was inmiddels uitgegroeid tot een driedaags programma. Verseput doet een stapje terug om meerdere redenen: De picknickplekken zijn via de door hem zelf ontwikkelde applicatie voor de iPhone en iPad tegenwoordig toch wel te vinden en de achtergrond ervan te ontdekken. Ook had hij zelf behoefte aan een geconcentreerd festival dat goed te overzien is. "En verder wilde ik de kosten wat in de hand houden. Velen denken dat ik altijd wel ergens subsidiepotjes vandaan tover, maar ik moet toch ook nogal eens wat bijpassen uit eigen zak hoor. Omdat er dit keer dus ook niet gefietst wordt langs de picknickplekken heb ik de naam aangepast. Dit keer dus 'Giro Club Zonnemaire'."

Verseput bewijst met het programma voor zondag dat de insteek 'genoeg is beter' een heel mooi aanbod kan opleveren: Eric Vloeimans met zijn band Gatecrash, de nieuwe band La Boutique Fantastique, violist Jasper le Clercq met zijn kwartet, Barockpuppies met een beeld- en geluidsvoorstelling, Blackie & the Oohoos uit Antwerpen en Zinkzand uit Zierikzee met ongepolijste blues.

Verseput lijkt altijd op zoek naar opmerkelijk talent dat past binnen het decor van het platteland. Die link geldt immers voor vrijwel alle accitiviteiten die hij organiseert. "Nou ik bezoek inderdaad nogal wat optredens en vaak valt me dan binnen een band één iemand op: de drummer, de violist, de trompettist. Meestal blijken die muzikanten dan in meerdere formaties te spelen en willen ze in een bepaalde samenstelling komen optreden. Soms duurt het even voordat zo iemand op de gewenste datum ook echt beschikbaar is", zegt Verseput. Dat geldt dit keer bijvoorbeeld voor trompettist Eric Vloeimans. Hij stond al lang op het lijstje en nu komt hij zondag dan eindelijk met Jeroen van Vliet (toetsen), Gulli Gudmundsson (bas en effecten) en Jasper van Hulten (drums).

Heel blij is Verseput ook met de komst van La Boutique Fantastique, een muziekcollectief opgericht door Maurits Goossens en Tijmen Berman. Dit collectief haast zich dit weekend vanaf Oerol op Terschelling naar Zonnemaire om zich te manifesteren met 'gestapelde' composities, waarin muzikale klanken, maar ook geluiden uit speeltuin, trappenhuis, kermis of van een piepende vlaggenmast vermengd worden.

De Barockpuppies (Saskia Meijs, altviool en VJ Martijn Grootendorst0 maakten speciaal voor deze 'Giro Club' een presentatie met geluiden en sampels van het Schouwse platteland. Vera Verseput ('dochter van') levert hierin als gast een bijdrage met beeldfragmenten. Verdere optredens zijn van violist Jasper le Clercq met eigen kwartet: Man met de Hond met de Hoed en van Blackie & The Ohoos, ofwel twee Antwerpse zusjes - Loesje en Marthe Maieu met begeleidingsband. "Ik kon mijn oren en ogen niet geloven bij een optreden een paar jaar geleden aan de Scheldekaai in Antwerpen. De zussen Maieu zongen unisono heel hoge partijen, terwijl de ritmesectie opzwepende tapijten van geluid neerlegde", memoreert Verseput. Verder brengt Zinkzand 'rythm & stampblues': rommelig met veel soul.


 

Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 18-04-2011

Eric Vloeimans bij Giro de PicNic

ZONNEMAIRE - De editie 2011 van het Festival Giro de PicNic zondag 26 juni in Zonnemaire wordt kleiner van opzet dan voorheen, maar biedt een aantrekkelijk programma met enkele bekende musici.
Een van hen is jazztrompetist Eric Vloeimans met zijn elektrische band Gatecrash.

Initiator Jaap Verseput organiseert al sinds 1995 specifieke festivals op Schouwen-Duiveland, waarin hij relatie legt tussen diverse kunstuitingen en de schoonheid van het agrarisch platteland. Giro de PicNic is opgezet in nauw verband met kunst-picknickplekken in deze regio. De komende editie wordt echter geconcentreerd op het erf van Verseput zelf aan de Schapenweg 1 in Zonnemaire.

Het festival biedt verder een optreden van violist Jasper le Clercq en zijn kwartet. Ook de nieuwe band La Boutique Fantastique maakt zijn opwachting met een samensmelting van filmmuziek, soul, chansons, hiphop, zigeuner- en circusmuziek. VJ Martijn Grootendorst maakt voor een optreden met de Barockpuppies een beeldcompositie van de plaatselijke omgeving. Ook de jonge band Blackie & The Oohoos treedt op en regionale formatie Zinkzand presenteert zich bij Giro de PicNic.


 

Giro zaait voor toekomst
25 juni 2010, geschreven door Esme,gepost in blog PZC Cultuur dichtbij

Het zoeken naar vernieuwing stroomt Jaap Verseput van de stichting Zonnemaire Buitengewoon door de aderen. Maar, zo vertelde hij tijdens één van de stops van het fietsevenement Giro de Picnic: ,,Met cultuur moet je soms ook een publiek opbouwen.” Het bewijs daarvoor was de avond daarvoor in Club Zonnemaire op zijn eigen erf geleverd. De Ploctones met Anton Goudsmit, drie jaar geleden voor het eerst te gast bij het Zonnemairse culturele evenemement, stonden nauwelijks te spelen of de eerste dansende – veelal jonge – bezoekers stormden naar voren.

En dan het mooie: ook uit ontmoetingen met oude bekenden kunnen vernieuwende dingen opbloeien. Zo leerde Jaap veejay Martijn Grootendorst kennen via de (jaren geleden als eens bij Giro de Picnic optredende) altvioliste Saskia Meijs. Diezelfde Grootendorst die het optreden van I Compani (mede) tot grote hoogten wist te brengen. Ben nog aan het nagenieten trouwens van dat enorme effect dat verborgen ligt in de combinatie geluid en beeld.

Prachtig aan het programma Last Tango in Paris, waar de gelijknamige film van Bernardo Bertolucci de basis van vormt, vond ik vooral dat het de enorme reikwijdte van te bewerkstelligen ervaringen voelbaar maakte. Van heel breekbaar, als de filmdialoog leidend is en de muzikanten even stilhouden, tot vlammend, als opzwepende ritmes met repeterende beelden mengen.

Grootendorst doet nog meer. Zoals Barockpuppies; een combinatie van experimentele klassieke muziek met video. En met de band Moss trad hij onlangs op op Oerol. Tot Giro de Picnic begon en hij, met laptop voor zich live schakelend, onder meer van zich liet zien bij het ‘festivalletje-in-het-festival Temps Faible op vrijdagavond. Door de organisatie zelf als ‘kraamkamer’ aangeduid vanwege de spontane mix die daar ontstaat door in verschillende samenstellingen op te treden. Jaap vroeg Mark ook te veejay-en tijdens het optreden van de Ploctones.

,,Daaruit ontstaat dan weer van alles”, vatte Jaap de creatieve kruisbestuiving op het Zonnemairse festival samen. Dat belooft nog wat voor de toekomstige edities van Giro de Picnic.



Sober verhaal met intense tragiek
24 juni 2010, geschreven door Ali, gepost in blog PZC Cultuur dichtbij

Picknickplek 'De Tien Geboden in de Schouwse polder: Willem van Gogh leest voor uit de brieven van Vincent van Gogh
Het is alweer enkele dagen geleden en het was zeker niet het meest spectaculaire onderdeel van het festival Giro de Picnic afgelopen weekend, maar toch denk ik voortdurend specifiek terug aan het verhaal dat Willem van Gogh hield bij picknickplek ‘De Tien Geboden’ in de polder ergens in de buurt van Ellemeet. Willem van Gogh is achter-kleinzoon van Theo van Gogh, broer van de bekende schilder Vincent van Gogh. Willem las voor uit de brieven die Vincent schreef tijdens de laatste 70 dagen van zijn leven, die hij doorbracht in Auvers-sur-Oise. Willem deed dat mooi: een sober verhaal met intense tragiek.

,,Wat gebeurde er met Vincent van Gogh in die periode tussen 20 mei en 27 juli 1880? Wat was de aanleiding dat hij zichzelf door het hoofd heeft geschoten?”. Willem nam ons daar op die winderige picknickplek in de Schouwse polder mee op een zoektocht door de betreffende brieven in een poging daarin het antwoord op die vraag te vinden. De toon daarin is aanvankelijk vrij licht, afgezien van een constante onderstroom van melancholie waarin de eenzaamheid van Vincent voelbaar is. De steeds terugkerende aanhef waarin de schilder zijn broer Theo en diens vrouw Jo bedankt voor het toesturen van weer 50 francs roept zelfs humor op. De manier waarop Vincent zijn werk beschrijft, doet beseffen hoe bezield hij met zijn werk bezig was.

Ter illustratie dat Theo bereid was zijn broer in vertrouwen te nemen las Willem ook een brief voor die Theo op 30 juni/1 juli 1880 aan Vincent schreef. Hij doet daarin openhartig verslag van de last die hij had met sommige andere kunsthandelaren. ,,Een soort mix van James Joyce en Johnny de Selfkickker”, kwalificeerde Willem deze hartekreet van zijn voorvader.

Langzaam maar zeker zeker sluipt nadrukkelijker de triestheid in Vincent’s brieven. Zeker door de manier waarop de fragmenten waren geselecteerd en werden voorgelezen, kreeg ik het gevoel in een thriller-achtige enscenering te zitten, waaruit geen ontsnappen mogelijk was. Mooi zoals de voorlezer dat deed, zonder greintje effectbejag, maar wel met een juiste dosis inschattingsvermogen. Het antwoord op het waarom van de zelfmoord kan niet klip-en-klaar in de brieven worden gevonden, wél worden gevoeld. Op 23 juli schreef Vincent zijn laatst verstuurde brief aan Theo. Nadat hij de fatale schoten heeft gelost, wordt op zijn lichaam nog een onverzonden, niet voltooide brief aan zijn broer gevonden. Vincent van Gogh is 37 jaar geworden. Hij is altijd op zoek geweest naar het ‘mooiste licht’, maar lijkt de voldoening van het vinden nauwelijks te hebben ervaren in zijn leven.

Dit soort korte bijeenkomsten zomaar ergens op het Schouwse platteland bieden voor mij heel specifieke pareltjes die Giro de Picnic zo bijzonder maken.

 


Fata Morgana in het struikgewas
22 juni 2010, geschreven door Esme, gepost in blog PZC Cultuur dichtbij

Ad Fluijt, directeur van Obaseschool De Meerpaal in Bruinisse, liep zich al te verkneukelen op de voorstelling van theatergroep Hilaria toen er nog een doorgang door het struikgewas naar het speelvlak moest worden gezocht.
De picknickplek van Albert Geertjes aan de Helleweg in Renesse was the place to be voor dit onderdeel van het culturele fietsfestival Giro de Picnic, maar het duurde even voor de blauw-wit gestreepte haremtent, die naast het weelderig groen als decor diende, door de grote stroom bezoekers werd opgemerkt.

Een paar honderd meter verwijderd van het picknickhuisje van Geertjes werd de luwte gezocht en daarmee een intiem natuurlijk theatertje gevonden. Het pakte goed uit, constateerde organisator Jaap Verseput dan ook na afloop van de voorstelling. In meerdere opzichten. Jaap, die niet elk jaar met dezelfde namen op de proppen wil komen, belde voor de afwisseling weer eens met de mannen van Hilaria. Tja, er komt wel een nieuwe voorstelling maar die is nog in de maak – reageerden zij op zijn vraag of ze nog wat leuks hadden. Jaap’s reactie: ,,Perfect! Dat is precies wat ik zoek. Heel bijzonder om zo’n voorstelling die nu misschien voor de tweede of derde keer wordt gespeeld hier te hebben. Een soort première dus.’’

Ad Fluijt was één van de vele bezoekers die daar een fietstocht voor over had. Omdat hij van het werk van Hilaria geniet, maar ook omdat de theatergroep met de voorstelling Fata Morgana in september naar de Bruse school komt. En dan wil je wel weten wat je leerlingen staat te wachten. Uit nieuwsgierigheid heb ik ook maar even gegoogled en de schoolsite (www.demeerpaal.obase.nl) opgezocht. De liefde voor theater spat er van af. Gedurende 7 á 8 maanden per jaar verzorgt jeugdtoneelvereniging Op Rolletjes wekelijks toneellessen op De Meerpaal en elk jaar wordt minstens één theatervoorstelling bezocht. De laatste eigen voorstelling van de school heb ik gemist. Ik hoop op een uitnodiging bij de volgende ronde.



 

Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 21-06-2010


klik hier voor uitvergroting


 

vooraf bespreking over de giro 2010 in Provinciale Zeeuwse Courant


klik hier voor uitvergroting


 

Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 22-06-2009


klik hier voor uitvergroting


 

Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 12-06-2008
door Ali Pankow

Volkstuin op Zee in woord en beeld

ZIERIKZEE - Het begon als een geintje, maar inmiddels is het heel serieus geworden: een Volkstuin op Zee, ofwel een nieuwe kunstzinnige picknickplek op Schouwen-Duiveland.

De plek is ontworpen door Dieuwke Parlevliet uit Zierikzee en wordt als extra aanwinst opgenomen in het project van de Stichting Zonnestraal. Van de tien geplande kunst-picknickplekken zijn er inmiddels zes gerealiseerd. De bijdrage van Parlevliet is als elfde locatie toegevoegd. De Volkstuin op Zee is gesitueerd in het water langs de kustlijn bij Ouwerkerk, in de volksmond bekend als Het Stelletje. Dit zogeheten intergetijdengebied, dat droog valt bij eb en onder water staat bij vloed, inspireerde Parlevliet tot haar opmerkelijke ontwerp: Een picknicktafel van palen met daarnaast een staak met een lampenkap. Bij vloed steekt alleen die lampenkap nog boven het water uit. Bij eb is het goed toeven hier met een fles witte wijn en een oestermes binnen handbereik, weet Parlevliet uit eigen ervaring.

Bij een proefopstelling alweer enige tijd geleden nodigde ze initiator Jaap Verseput van het picknickplekkenpoject uit eens te komen kijken bij haar Volkstuin op Zee. ,,Ik vond het bijzonder leuk toeven en heb er een hele serie foto's van gemaakt. Maar echt serieus zag ik het toen nog niet. Het was meer een geintje", erkent Verseput. Overigens dreigde die hele proefopstelling te worden opgevreten door paalwormen. Parlevliet echter liet zich niet uit veld of in dit geval uit de zee slaan. Zij vergaarde de benodigde vergunningen en maakte een definitieve, tijd bestendiger picknickplek onder de kustlijn. Bovendien - ze heeft meer creatieve pijlen op haar boog - schreef ze enkele gedichten bij de foto's die Verseput had gemaakt. Daarmee was ook de basis gelegd voor een mooi boekwerk. De Vries Communicatie vatte foto's en gedichten in een fraaie vormgeving en Theo Spinnewijn van De Groote Roeibaerse in Kloetinge was bereid dit boek ter aanvulling op de picknickplek in een oplage van 600 exemplaren uit te geven. Het eerste exemplaar wordt vrijdagmiddag in Café De Biet in Zierikzee aangeboden aan mosselvoorman Wout van den Berg. De picknickplek zelf wordt zondag 22 juni als onderdeel van festival Giro de PicNic officieel geopend.

- Volkstuin op Zee, Uitg. De Groote Roeibaerse, € 8,95, ISBN: 9789081135658.


Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 05-02-2008
door Ali Pankow

Picknickplek bij eb en vloed



Dieuwke Parlevliet en haar zoon bij de proefuitvoering van Picknickplek in Zee.

ZIERIKZEE - Bij eb kunnen bezoekers er straks zo naar toe lopen, bij vloed zal alleen de lampenkap nog boven het water uitsteken.

Dieuwke Parlevliet uit Zierikzee tekent voor Picknickplek op Zee als extra aanwinst voor het project kunstzinnige picknickplekken van de Stichting Zonnestraal. Haar ontwerp omvat een houten constructie in het water dichtbij de kust op de locatie Het Stelletje bij Ouwerkerk. Het gaat om een picknicktafel gemaakt van palen met daarnaast een staak met een lampenkap. Zelf omschrijft de ontwerpster het als 'een mosselbank op een volkstuin op zee, waar het goed toeven is als de zon schijnt'. Ze adviseert bezoekers witte wijn en een oestermes mee te nemen.

Het intergetijdengebied - droog bij eb, nat bij vloed - inspireerde Parlevliet tot deze bijzondere picknickplek. "Het land erachter lijkt opgesloten achter de dijken. Het intergetijdengebied blijft voor veel mensen een raadselachtige wereld. Behalve natuurlijk voor schelpenvissers, pierenstekers en een enkele wandelaar", luidt haar ervaring. Zelf ziet ze de omgeving als een paradijs als ze over de buitendijkse fietsboulevard rijdt. "Om echt liefde voor de natuur op te vatten, moet je het wel kunnen beleven", vindt ze. Met haar Picknickplek op Zee hoopt ze daar een bijdrage aan te leveren.

Van Jaap Verseput, initiator van dit project binnen de Stichting Zonnestraal, kreeg ze enthousiaste reacties op haar ontwerp. Van de tien geplande kunst-picknickplekken zijn er inmiddels zes gerealiseerd. Het idee van Parlevliet heeft Verseput graag als elfde toegevoegd. Het blijkt bovendien op kort termijn te realiseren. De bedoeling is dat de plek zondag 22 juni tijdens de nieuwe aflevering van Giro de Picnic officieel in gebruik wordt genomen. Dat gebeurt onder meer met een optreden van de groep Boi Akih.

"Je in zee begeven, geeft een andere blik op de kust", zegt Parlevliet. Met haar eigen gezin heeft ze al proefgedraaid met haar volkstuintje met zilte producten. De proef- picknickbank heeft het inmiddels begeven onder de vraatzucht van paalwormen. Bij de definitieve uitvoering moet daar rekening mee worden gehouden. Parlevliet zegt vooral bij de provincie een ruimhartig onthaal bij de presentatie van haar plan te hebben ervaren.


 

Ga naar http://www.youtube.com en dan picknickeiland in toetsen, dan heb je een heel gebiedje met picknick films en dingen die er mee te maken hebben.Of klik hier >>>>>>>>


 

16-07-2007
Artic picnic, een wat verlate terugblik
voor meer klik hier >>>>>>>>>>>>>>


22-06-2007
Van Tiengemeten, Ufo's tot badeendjes
voor meer klik hier >>>>>>>>>>>>>>


17-07-2007
Een unieke vertoning, midden in het graanveld
Klik hier voor meer >>>>>>>>>>>>


 

Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 25-06-2007

Opening expo sluit Artic Picnic af
door Ali Pankow en Ton van den Nouweland


ZONNEMAIRE - "Het was een gigantische logistieke onderneming. Achttien plekken met op maat gemaakte kunst, is niet niks," zo blikt organisator Jaap Verseput terug op het gisteren in Zonnemaire afgesloten Artic Picnic, het 'hedendaags fietsfestival op Schouwen-Duiveland.'

Een weekeinde vol beeldende kunst, theater, verhalen, discussie, muziek, dans, fotografie, video en film. Het was mooi en vooral veel.

Verseput: "De reacties van het publiek waren ook dat men het allemaal wel ingewikkeld vond. De mensen willen toch gewoon om tien uur dit en om elf uur dat gaan zien. Daar moesten we maar eens over nadenken."

Als hoogtepunten van Artic Picnic noemt Verseput - met excuus aan de andere kunstvormen - twee muziekacts. "Limoncella, vier vrouwen met zang, viool, bas en tapdance, is toch een bijzondere groep. En jazzgitarist Anton Goudsmit. Daar gaan we nog heel veel van horen."

Zaterdagavond hadden de jazzliefhebbers dan ook geen aanmoediging nodig om een tweede toegift af te dwingen van gitarist Goudmit en zijn makkers Trujillo, Vierdag en Vink. Het concert was een grandioze afsluiter van de eerste dag, waarop Versput moeilijke momenten had. Om tien uur zaterdagochtend bijvoorbeeld toen toen de eerste bui losbarstte en de hele festival in het water dreigde te vallen. Weer speelde in veel gevallen een rol. Tenslotte golden de weersomstandigheden als belangrijke inspiratiebron voor de kunstenaars die gedurende een jaar bij toerbeurt in een caravan op het erf bij Verseput aan de Schapenweg in Zonnemaire vertoefden. De resultaten waren dit weekend her en der langs de Schouwse dreven te vinden. Bij de watergang aan de Verseputsweg bijvoorbeeld, nam Maurice Meewisse zijn bezoekers letterlijk in de boot om met hen een aardige einde te roeien naar de regeninstallatie verderop.

Verscholen tussen het gras aan de Dreischorsche dijk prijkten de brommers en pony's van Sander Zweerts de Jong omlijst met een geluidsdecor van ingetogen klassieke muziek.

Rineke Kraaij ontving de bezoekers in Noordgouwe op het erf bij de meestoof van impresario Hans Kik om uitgebreid over het weer te praten.

Artic Picnic werd gistermiddag afgesloten met de opening van de 'drive-by'-fototentoonstelling langs de Schapenweg Zestien foto's van drie bij vier meter op PVC-doek, alle met een relatie tot het landschap waarin ze staan. Bij wijze van openingsact zou de Antwerpse fanfare Think of One in hun bus/boot langsrijden. Maar gezien de nattigheid vond de opening plaats in de schuur van Verseput. Het fotoproject Agri-Cult is nog tot 25 augustus te zien.



Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 21-06-2007

Artic Pic Nic som van klimaat, kunst en landschap
door Ali Pankow


Twee blonde deernes, een rood picknickkleed in het groene gras, een fiets, een radio, een droogmolen en een caravan: Artic Pic Nic in één oogopslag samengevat.


Afel Boccoum en zijn groep Alkibar bezingen het rurale leven in het dorp Niafunké in Mali.

Wat veel! Die uitroep lijkt aannemelijk bij het zien van het programma voor Artic Pic Nic, het festival dat zich zaterdag en zondag langs de Schouwse dreven manifesteert.In tegenstelling tot het knap gecomprimeerde beeld aan de voorkant van de poster, gaat dat overzicht letterlijk alle kanten op. Twee fietsroutes, koersend door het midden van Schouwen-Duiveland aan weerszijden van natuurgebied de Prunje, voeren het publiek langs talrijke pleisterplaatsen met performances, film, foto's, tekeningen, audio-installaties, muziek en culinair plezier bij kunstzinnige picknick-plekken.

Goed gedocumenteerd op stap gaan, dus met het gedetailleerde programmablad binnen handbereik, verdient de voorkeur. Bovendien zou de plattegrond van Schouwen-Duiveland ook wel kunnen helpen de juiste weg door het polderland te vinden.

"De mensen hoeven zich natuurlijk niet aan de routes te houden. Die hebben we alleen maar aangebracht om er wat structuur aan te geven. Wie wil, kan combineren", zegt Jaap Verseput, akkerbouwer, muziekliefhebber, filmer én initiator van culturele evenementen waarin kunst en landschap de hoofdrollen vertolken. Zonnemaire Buitengewoon, de Nacht van de Buitengewoon Film, Project Kunst-picknickplekken en Giro de Pic Nic vonden alle hun oorsprong bij Jaap Verseput. In het tweedaags kunst- en fietsfestival Artic Pic Nic lijken al die voorgaande manifestaties samen te komen in een bonte verweving. Verseput staat nog steeds aan de bron ervan, maar werkt dit keer wel intensiever samen met anderen: het Rotterdams makers-initiatief Sandersgeluk en kunstenaarscollectief KipVis uit Middelburg. Die twee tekenen samen voor het onderdeel Artist-in-Caravan: Gedurende een jaar vertoefden twaalf kunstenaars uit Rotterdam en Middelburg bij toerbeurt alleen of samen een week in een caravan op het erf bij Verseput. Het weer, de maand en de omgeving golden als bronnen van inspiratie voor nieuw werk. De resultaten zijn te zien verspreid langs de fietsroutes, die beide beginnen vanaf het erf van Verseput aan de Schapenweg. De twaalf kunstlocaties zijn herkenbaar aan een fors formaat droogmolen ontworpen door vormgever Frans van der Horst. Los van dit alles verschijnen er ook een boekje en een dvd waarin de research wordt getoond van de kunstenaars tijdens hun verblijf in de caravan.

Eén van de kunstenaars is Sander Zweerts de Jong zelf. Hij zit samen met onder meer journaliste Rineke Kraaij in de leiding van Sandersgeluk. Belangrijkste missie van hun makers-initiatief is met projecten momenten van geluk en vrijheid creëren gerelateerd aan maatschappelijke ontwikkelingen. "We willen met verschillende kunstdisciplines bestaande gedachtenpatronen bij publiek en makers ter discussie stellen", licht Zweerts de Jong nog wat nader toe. Als voorbeeld geldt eerder werk als het project Bieslandpolder over klimaatsverandering.

Niet verwonderlijk dat Jaap Verseput affiniteit heeft met deze werkwijze. Die sluit naadloos aan bij zijn eigen missie het platteland ook met andere ogen te laten zien dan alleen als voedselareaal. De artists in caravan doen dat dit weekend op talrijke verrassende manieren. En dat geldt evenzeer voor de zestien fotografen die werk op groot formaat leveren voor de fototentoonstelling Agri-Cult. De opening daarvan zondagmiddag rond 17.00 uur geldt als slotstuk van dit festival. De foto's op grote frames van 3 bij 4 meter blijven tot 25 augustus te zien langs de Schapenweg. 's Avonds worden de foto's uitgelicht. Aan Agri-Cult werken onder meer mee: Walter Herfst, Teun Hocks, Vincent Mentzel, Michiel Romeyn, Hans Molenkamp en Paul & Menno de Nooijer.

Voor omschrijving van de muziek bij Artic Pic Nic komt Verseput superlatieven te kort. Jazzgitarist Anton Goudsmit met zijn eigen kwartet bijvoorbeeld. "Daarvoor komen liefhebbers speciaal voor naar Zonnemaire, hoor." Verseputs enthousiasme geldt ook de wereldmuziek van Afel Bocoum en Alkibar evenals altvioliste Saskia Meijs.

In aanloop naar het echte fietsfestival staat er vrijdagavond vanaf 20.00 uur aan de Schapenweg een discussie (met maaltijd) over kunst en omgeving op het programma. Debaters zijn Tjeu Strous (Zeeuwse Raad voor Cultuur), Florentijn Hofman (beeldend kunstenaar) en Digna Sinke (filmmaker). Publiek is welkom.


 

Voor een aantal reacties op het internet naar aanleiding van de Giro de Picnic 2006 klik op Mijn eigen Delta-Plan of Giro de Pic-Nic 2006, een impressie


Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 26-06-2006

Bijzondere synthesen langs de weg
door Esme Soesman


ZONNEMAIRE - Zangeres, percussionist en danseres Dobet Gnahoré uit Ivoorkust in een Zonnemairse boerenschuur. Omringd door vier beamers en tachtig televisie’s, waarop het vj-collectief Kijkbuiskinderen onafgebroken beelden laat zien. Onverwachte combinatie, met veelal spannende resultaten. Uit de tweede editie van Giro de Pic-Nic zijn zaterdag heel wat bijzondere synthesen voortgekomen.

Charismatisch jong mens. Krachtige stem waarmee zij in verschillende Afrikaanse talen het leven bezingt. Die stem alleen al is genoeg. In combinatie met percussie en gitaar worden opzwepende ritmes geweven. Versterkt door de niet aflatende stroom beelden die op grote beamers en een muur van monitors is te zien. Ook daar dansende mensen. Ploegende tractoren, ondefinieerbare vormen en ontelbare kleuren volgen elkaar in de loop van het optreden op.

De vj’s gaan tijdens de afterparty van Giro de Pic-Nic welbewust in interactie (ook als dat contrasterend is) met de optredende muzikanten. „Je probeert een sfeer neer te zetten of te stimuleren“, verklaart René Bosma - die als video-jockey en docent aan de Bredase kunstacademie - het initiatief heeft genomen om Kijkbuiskinderen naar Zonnemaire te halen.

Met vijf computers boordevol materiaal proberen de vj’s uit de combinatie visuals en muziek een nieuwe betekenis te slepen. Bijzonder, ook voor henzelf. Want de uit het clubcircuit voortgekomen kunstvorm wordt niet vaak met livemuziek gecombineerd. In dit geval gaat het zelfs om een combinatie tussen westerse beelden en Afrikaanse ritmen.

En dat allemaal in die Zonnemairse schuur. Eindstation van de door Jaap Verseput op poten gezette Giro de Pic-Nic; een veertig kilometer lange (fiets)route langs de kunstpicknickplekken, boerderijen en andere bijzondere plaatsen op Schouwen-Duiveland. Met onderweg steeds weer van die onverwachte combinaties die raken. Ontroeren, verrassen of op z’n minst intrigeren. Achter de vrolijke noppenjurken en dito humor van Mariecke & Magnolia in de ontvangstruimte van de boerderij van Mari Kristelijn in Ellemeet blijken zich een gouden strot en bijtende teksten op te houden.


Mariecke en Magnolia in de ontvangstruimte van de boerderij van Mari Kristelijn in Ellemeet. Foto Marijke Folkertsma ©

En de nieuwe picknickplek van Albert Geertjes - ooit doodsbang voor Zeeland vanwege de Ramp - in Renesse oogt, zoals wethouder Ad Verseput het formuleert, als ’een rustbaken’. „Schitterend.“ Het is de plek waar creatieve duizendpoot Jaap Verseput op de bovenverdieping van de open constructie een momentje sax doet, terwijl het publiek van gifgroene en -rode drankjes nipt.

Declameren

Als heerlijke loomheid zijn intrede doet, komen - gelukkig - Sjon Brands en Dorith van der Lee van het Theater van de Verloren Tijd met Uur U op de proppen. Het publiek roept een woord, de dichters slaan aan het declameren. Het tweetal heeft driehonderd gedichten - van light verse tot het zwaardere werk - paraat en weet die - struinend door het gras - optimaal af te wisselen. Het schudt wakker. Spoort aan om door te gaan. Er ligt nóg meer moois langs de route van Giro de Pic-Nic te wachten.


Artikel uit BN de Stem van 23-06-2006

Kunstproject Giro de Picnic dit jaar nog uitgebreider
Door Ali Pankow.

Vrijdag 23 juni 2006 - Morgen wordt op Schouwen-Duiveland weer de Giro de Picnic gehouden. Daarbij kan een 40 kilometer lang parcours worden afgelegd langs picknickplekken en boerderijen met wereldmuziek, zang, poëzie, film, dans, wereldhapjes en het landschap van Schouwen-Duiveland.

‘Zingend zand van Zonnemaire’ aan de Zonnemairse Dijk en ‘Picknick in Zeeland’ aan de Helleweg in Renesse zijn dit jaar de twee nieuwe aanwinsten in het kunst-picknickproject.

De kunst-picknickplekken zijn een initiatief van Jaap Verseput, cultureel en agrarisch ondernemer uit Zonnemaire, waar ook de start en het eindpunt van het parcours zijn. Verseput wil aantonen dat de akkers en de weilanden niet alleen dienen voor de voedselproductie, maar ook als inspiratiebron dienen voor kunstenaars in veel verschillende disciplines.

Het Picknick Plek Project werd drie jaar geleden opgezet onder de koepel van de Stichting Zonnestraal, de organisatie die zich bezighoudt met creatief beheer van akkerranden. Dankzij een startsubsidie kon aan tien kunstenaars de opdracht worden verstrekt een ontwerp te maken voor een unieke picknicklocatie op het eiland. Hun ontwerpen resulteerden in een boeiende presentatie.
De eerste drie picknickplekken werden in 2004 in gebruik genomen: ‘Plek 6’ van Eric Odinot aan de Flaauwersinlaag, het voormalig peilhuisje in blauwtinten van Wido Blokland langs het fietspad tussen Port Greve en Brouwershaven en ‘Uw Tien Geboden’ van Lex Wechgelaar en Barbara Jean op de kruising bij de Kooymansweg in
Noordwelle. Daar zijn er nu dus twee bijgekomen. Voor ‘Zingend Zand’ tekent kunstenares Hendrien. Zij creërde aan de Zonnemairse Dijk een plek waar ze de stem uit het verleden vermengt met kinderdichtregels.

De tweede nieuwe aanwinst ‘Picknick in Zeeland’ is van Albert Geertjes. Hij ontwierp voor de hoek van de Helleweg bij de rotonde voor Renesse een pleisterplaats met golvend dak waar beschut tegen de regen vertoefd kan worden. Wethouder A. Verseput verricht tijdens de Giro de Picnic om 16.00 uur de opening.
De tocht voert deze dag ook langs de andere drie kunst-picknickplekken, evenals langs diverse andere locaties die het verdienen even bij stil te staan. Zo treedt op de nieuwe muziektent in Noordgouwe het strijkkwartet Zapp String op en geeft het ‘Papier Theater’ een minivoorstelling bij ‘Uw Tien Geboden’. Verder speelt het Theater van de Verloren Tijd een spel met woorden en gedichten op ‘Plek 6’ en voeren Mariecke van der Linden (piano en zang) en Saskia Meys (alt viool en zang) een theatrale barokopera uit in de boerderij van Mari Kristelijn aan de Kuijerdamseweg in Ellemeet.

De dag wordt besloten met een afterparty rond de boerderij van Verseput aan de Schapenweg in Zonnemaire met muziekoptredens en filmpresentaties.


Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 21-06-2006

Giro de Pic-Nic is een gevarieerd evenement
door Esme Soesman

Met een druk op de knop wordt geschiedenis tot leven gebracht. Oral history tegen de achtergrond van het weidse Zeeuwse landschap. Zingend Zand van Zonnemaire is één van de twee nieuwe picknickplekken die zaterdag op Schouwen-Duiveland in gebruik wordt genomen. Tijdens de tweede editie van de breed opgezette culturele manifestatie Giro de Pic-Nic.

Tractorstoeltjes als rustpunt tegen de dijk. Om daar desgewenst mensen in Zeeuws dialect ’prachtige verhalen’ te horen vertellen. Intieme verhalen, omschrijft initiator achter de kunst-picknickplekken Jaap Verseput. Een voorproefje van Hendriens Zingend Zand is te zien op het door hem ontwikkelde internettelevisiestation TV Zeeland (www.tvzeeland.nl) onder de knop cultuur, met de naar meer smakende titel ’Die hei een paar stevige stekken rond d'r schiet’uus’.
Hermien liet zich bij Zingend Zand inspireren door die verhalen over onder meer de vlasteelt en -oogst van weleer. Verhalen die verloren gaan, maar waar zij - met regisseur Nataschja Derks en dichter Marcel Koopmans - nieuw leven in heeft geblazen. Met gebruikmaking van dichtregels, gefabriceerd door kinderen van plaatselijke basisschool De Zonnewijzer. Tegen de achtergrond van het weidse landschap een bijzondere combinatie, introduceert Verseput de vierde picknickplek op rij. Eerder al (in 2004) werden Plek 6 van Eric Odinot aan de Flaauwersinlaag, het door Wido Blokland aangepakte voormalig peilhuisje bij Den Osse en Uw Tien Geboden van Lex Wechgelaar en Barbara Jean in gebruik genomen. Met de opening van deze jongste picknickplek door gedeputeerde H. van Waveren (11.30 uur Zonnemairsedijk in Zonnemaire) gaat de tweede editie van Giro de Pic-Nic van start.

Daar blijft het niet bij, wat uitbreiding van het picknickarsenaal noch wat activiteiten betreft. Wethouder A. Verseput is de man achter de opening van een tweede nieuwe picknickplek: het door Albert Geertjes gecreëerde Picknick in Zeeland aan de Helleweg bij Renesse (16.00 uur). Theater van de Verloren Tijd gaat met Uur U een spel met woorden en gedichten aan met het publiek. Dat doen zij eerder die dag ook op Plek 6 op de Inlaagweg bij Plan Tureluur. Hoe divers de manifestatie is blijkt wel uit het feit dat Kees de Kraker (14.00 uur) op diezelfde plaats op geheel eigen wijze een uiteenzetting over dit natuurgebied geeft.

Route
Giro de Pic-Nic voert fietsers - en anderen - via een veertig kilometer lange route langs de diverse picknickplekken, ontvangstruimten van boerderijen en de nieuw opgetrokken muziektent aan de Ring van Noordgouwe. Daar staat Zapp String Quartet (13.00 uur) het motto van Verseput (agrarisch ondernemer en bovenal aanjager van onderscheidende evenementen als boerderijfestival Zonnemaire Buitengewoon en diverse kunst- en filmroutes langs akkers) dat het ’zo mooi is om alles in het landschap te gebruiken’ waar te maken.

Kwaliteit
Daarbij zet hij bij de programmering in op kwaliteit. Zoals de intieme muziekvoorstelling Mariecke & Magnolia (boerderij Mari Kristelijn, 16.45 uur) van de hand van operacomponist Mariecke van der Linden die eerder tekende voor een grote productie als de Pornocomponist.
Vanaf 19.00 uur gaat de afterparty op Verseputs boerderij aan de Schapenweg 1 in Zonnemaire van start. Naast veel muziek zijn daar (vanaf 20.45 uur) visuals te zien van de vierkoppige VJ-crew Kijkbuiskinderen. Met de in Ellemeet wonende Rene Bosma - die zijn sporen als vj heeft verdiend - aan het roer.


Voor meer informatie over het ontstaan van de eerste drie picknickplekken, bekijk de film La route lonque te zien op www.tvzeeland.nl onder het item cultuur

Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 06-06-2006

Kunst-picknickproject wordt uitgebreid
door Ali Pankow

ZONNEMAIRE - ‘Zingend zand van Zonnemaire’ aan de Zonnemairse Dijk en ‘Picknick in Zeeland’ aan de Helleweg in Renesse zijn twee nieuwe aanwinsten in het kunst-picknickproject op Schouwen-Duiveland. De twee locaties worden zaterdag 24 juni ten doop gehouden tijdens de zogeheten Giro de Picnic.
Dat betreft een veertig kilometer lange fietstocht langs picknickplekken en ontvangstruimten van boerderijen met wereldmuziek, zang, poëzie, film, dans, wereldhapjes en het landschap van Schouwen-Duiveland.

De kunst-picknickplekken zijn een initiatief van Jaap Verseput, cultureel en agrarisch ondernemer uit Zonnemaire. Hij wil op tal van wijzen aantonen dat de akkers en de weilanden niet alleen dienen voor de voedselproductie, maar een grootheid op zich vormen en als inspiratiebron dienen voor kunstenaars in veel verschillende disciplines. Zo tekende Verseput eerder al voor het boerderijfestival Zonnemaire Buitengewoon, diverse kunstroutes langs de akkerranden en sinds vorig jaar ook voor de Giro de Picnic.

Het Picknick Plek Project werd drie jaar geleden opgezet onder de koepel van de Stichting Zonnestraal, de organisatie die zich bezighoudt met creatief beheer van akkerranden. Dankzij een startsubsidie kon aan tien kunstenaars de opdracht worden verstrekt een ontwerp te maken voor een unieke picknicklocatie op het eiland. Hun ontwerpen resulteerden in een boeiende presentatie in de hal van het gemeentehuis. De uitvoering van alle creatieve ideeën werd toen begroot op driehonderdduizend euro.

De eerste drie picknickplekken werden in 2004 in gebruik genomen: ‘Plek 6’ van Eric Odinot aan de Flaauwersinlaag, het voormalig peilhuisje in blauwtinten van Wido Blokland langs het fietspad tussen Port Greve en Brouwershaven en ‘Uw Tien Geboden’ van Lex Wechgelaar en Barbara Jean op de kruising bij de Kooymansweg in Noordwelle. Daar zijn er nu dus twee bijgekomen. Voor ‘Zingend Zand’ tekent kunstenares Hendrien. Zij creërde aan de Zonnemairse Dijk een plek waar ze de stem uit het verleden vermengt met kinderdichtregels. Gedeputeerde H. van Waveren verricht zaterdag 24 juni om 11.30 uur de opening van deze plek.

De tweede nieuwe aanwinst ‘Picknick in Zeeland’ is van Albert Geertjes. Hij ontwierp voor de hoek van de Helleweg bij de rotonde voor Renesse een pleisterplaats met golvend dak waar beschut tegen de regen vertoefd kan worden. Wethouder A. Verseput verricht tijdens de Giro de Picnic om 16.00 uur de opening.

De tocht voert deze dag ook langs de andere drie kunst-picknickplekken, evenals langs diverse andere locaties die het verdienen even bij stil te staan. Zo treedt op de nieuwe muziektent in Noordgouwe het strijkkwartet Zapp String op en geeft het ‘Papier Theater’ een minivoorstelling bij ‘Uw Tien Geboden’. Verder speelt het Theater van de Verloren Tijd een spel met woorden en gedichten op ‘Plek 6’ en voeren Mariecke van der Linden (piano en zang) en Saskia Meys (alt viool en zang) een theatrale barokopera uit in de boerderij van Mari Kristelijn aan de Kuijerdamseweg in Ellemeet.

De dag wordt besloten met een afterparty rond de boerderij van Verseput aan de Schapenweg in Zonnemaire met muziekoptredens en filmpresentaties.

Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 20-06-2005
Cultuurhappen in de polder
Giro de Pic Nic buitengewoon bijzonder
door Marcel Modde

ZONNEMAIRE - Schouwen-Duiveland als één groot podium voor kleinkunst en culinaire smaakmakertjes. Dat ongeveer moet Jaap Verseput in gedachte hebben gehad toen hij op het idee kwam de drie artistieke picknickplaatsen van Stichting Zonnestraal en vier niet minder aardige ontmoetingspunten in het eilandhart met elkaar te verbinden.



Fietsers pauzeren bij een van de picknickplaatsen tijdens de Giro de Pic Nic.
(foto Dirk-Jan Gjeltema ©)


Tropische muziek, filosofische overpeinzingen, dichterlijke vrijheden en films vormen het bindmiddel dat vele fietsers en een plukje automobilisten over de polderwegen -bij deze gelegenheid de kloppende aorta tussen de verschillende locaties- stuwt voor een bijna surrealistische zaterdagmiddag. Een nieuw, verfrissend initiatief van Zonnemaire Buitengewoon.

Bij nadering van inlaag achter Moriaanshoofd geurt het lam boven de hete kolen en knapperend hout. Zeker zeven uur moet de bout zo garen, legt kunstenaar en openluchtkok Eric Odinot uit. Op het kruispunt van de Bootsweg en de Inlaagweg staat Plek 6, Odinots uit gegoten polyesterbeton en keien samengestelde picknicktafel. Aangeschoven zijn onder andere de families Pieters en Van Tol uit Dordrecht en Rotterdam, beiden in het rijke bezit van een vast vakantieverblijf in Burgh-Haamstede. Als het even kan stappen ze op de fiets voor een tocht langs de Schouwse zuidkust naar Zierikzee. Steevast geldt Plek 6 voor hen als stopplaats om even bij te tanken, maar dan meestal in alle stilte, samen met de vogels. ,,De ruimte, het uitzicht, de vogels, dit is echt een geweldig hoekje om even van te genieten. Maar weet je wat ik mis“, fluistert Toos Pieters achter de rug van haar hand, ,,een afvalbak.“

De gasten laten zich het met zalm en ansjovis gevulde lamsvlees, dat Odinot al eerder heeft bereid voor de bijzondere lunch op de inlaagdijk, goed smaken. ,,We treffen het ook wel, zo met dat warme weer opeens.“ Broer Cees denkt er over ook de andere locaties van de Giro de Pic-Nic langs te fietsen, maar als Toos hoort dat het er nog zes zijn, wordt democratisch besloten daar van af te zien. ,,Dan zijn we een hele dag onderweg. Dat duurt me te lang.“

Ondertussen arriveert een huurvrachtwagen, met in het kielzog een groep kinderen uit de Amsterdamse Bijlmer. De Tropical Steelbands Kids is gearriveerd, met drie kwartier vertraging door plotselinge zomerdrukte en enig zoeken naar de juiste landweggetjes. Zodra de steelpannen en de oliedrums klinken, is het Fellini-achtige tafereel compleet. Jaap Verseput geniet. ,,Dit alles met het Schouwse polderlandschap als achtergrond, bijna onwerkelijk! Wat Verseput betreft mogen de drie kunstpicknickplekken best vaker worden benut voor culturele ontmoetingen, zij het dan kleinschaliger. ,,Een zondagmiddagconcertje tussendoor bijvoorbeeld, lijkt me best aardig. Ik vind het best als anderen dat oppakken“, zegt hij uitnodigend.

De Tien Geboden aan de Kooijmansweg bij Noordwelle is zo'n plek die volgens Verseput is ’ontdekt’ door kerkgenootschappen voor overpeinzingen. ,,Zo'n mengeling van spiritualiteit, kunst en platteland had ik nooit kunnen verzinnen.“ De mijmering wordt deze zaterdag overgelaten aan filosoof Hugo Bongers en zijn gehoor, dat zich na zijn inleiding steevast verwonderd over het feit dat de Dalmatiër van kunstenaars Lex Wechgelaar en Barbara Jean begint te blaffen zodra applaus klinkt. Hier geen offerlam, maar innerlijke voeding.

Volkomen tegendraads eigenlijk, maar daarom juist weer zo passend, was het onderdeel ’Giro’ in de picknicktoer. Tussen de paella en bouillabaisse door raast op de hoek van de Schapenweg bij Zonnemaire een wielerkoers voorbij. Later op de avond, wanneer het kaf van 't koren is gescheiden, wordt op de boerderij van Verseput het toetje geserveerd: drie wereldbands en een reeks korte films. En voor de liefhebber: gevulde lamsbout é la Odinot, vers van het spit.


Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 16-06-2005
Tocht met muziek, zang, poëzie en film langs verschillende picknickplekken
Giro de Pic Nic is een culturele mix
door Ali Pankow

ZONNEMAIRE - Hij heeft er de naam ’Giro de Pic Nic’ aan gegeven en het belooft een verrassende tocht met rustieke pleisterplaatsen en een mix van cultuuruitingen door het Schouwse platteland te worden. „Er komen veel dingen in samen“, zegt cultuur-initiator Jaap Verseput van de Stichting Zonnemaire Buitengewoon over het programma dat hij voor zaterdag heeft samengesteld.


De Giro de Pic Nic lijkt een bundeling van verworvenheden uit: festival Zonnemaire Buitengewoon, de kunst-picknickplekken, de Nacht van de Buitengewoon Film en de bloeiende akkerranden.

„Het is steeds de bedoeling geweest de picknickplekken ook te gebruiken als locaties voor kleinschalige optredens. Bij de officiële opening vorig jaar bleek al hoe aardig dat kan zijn en nu willen we dat uitbouwen“, zegt Verseput. Hij stelt zich voor zaterdag een soort ’zwaan-kleef-aan-fietstocht’ voor ogen waar iedereen zich naar believe bij kan aansluiten of weer afhaken.

De Giro de Pic Nic begint om 12.00 uur bij ’Plek 6’, de picknicktafel gecreëerd door Eric Odinot in het inlagengebied op de kruising Bootsweg /Inlaagweg ter hoogte van Moriaanshoofd. Daar geeft de Tropical Steelband Kids gedurende twee uur enkele optredens. Tussentijds begint op picknickplek ’Uw Tien Geboden’ op een kruising van wegen bij de Kooijmansweg en Koetenisseweg een geheel ander programma-onderdeel. Geïnspireerd door deze bijzondere locatie houdt secretaris Hugo Bongers van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur hier een filosofische beschouwing.

Akkerrand

Liefhebbers van poëzie doen er goed aan zich tussen twee en vier uur zaterdagmiddag te verzamelen bij de boerderij van Marius Kristelijn aan de Kuyerdamseweg in Ellemeet. Daar dragen de dichters Ilja Leonard Pfeijffer en Maria Barnas voor uit eigen werk, afgewisseld door Cubaanse muziek met zang van Sandra Maribal.

In de loop van de middag trekt de Tropical Steelbands Kids verder de polder in en nestelt zich rond drie uur in de fraai in bloei staande akkerranden aan de Nieuwe Kerkweg in Looperskapelle. Daar vertelt ook Kees de Kraker wetenswaardigheden over het microleven in de akkerrand.

Voor een bijzonder zangoptreden tekent het vrouwenensemble Quodlibet bij Picknickplek ’Le rien est Immense’ van Wido Blokland aan de Schouwsedijk bij Brouwershaven. Deze plek is gevestigd in een oud peilhuisje dat volgens Verseput de werking heeft van een bijzondere klankkast. Hij heeft dat zelf ervaren toen hij daar binnen eens muziek maakte op zijn saxofoon.

Wielerronde

Bij de picknickplekken zijn onder meer gebraden lamsvlees, paella en Schouwse vissoep verkrijgbaar. De Stichting Zonnemaire Buitengewoon houdt de Giro de Pic Nic in combinatie met de Tour de Zonnemaire, een wielerronde op initiatief van Jaco Geelhoed.

Aansluitend op de prijsuitreiking van de Tour de Zonnemaire wordt ’s avonds op de boerderij van Verseput aan de Schapenweg een swingend feest gegeven. Het programma daar biedt onder meer funky, groovy en spetterende muziek van Maarten Ornstein, Ajiaco rechtstreeks naar Zonnemaire gekomen vanuit bar Claqueta uit Santiago de Cuba en Sambalanço, oftewel Braziliaanse feestmuziek met twintig slagwerkers. Op het tarweveld bij de boerderij staan enkele grote schermen opgesteld waar korte films te zien zijn van studenten van filmacademie Sint Joost in Breda. Ook vertoont cineast René Bosma hier zijn nieuwe korte film ’Momentum’.


Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 07-06-2004
Schouwen-Duiveland als het Texel van de Delta
Steun overheid picknickplekken

door Ali Pankow

MORIAANSHOOFD - De Stichting Zonnestraal kan rekenen op steun van zowel provincie als gemeente bij de verdere realisatie van het project Picknickplekken op Schouwen-Duiveland. Gedeputeerde Th. Kramer deed namens de provincie die toezegging gistermiddag bij de officiële ingebruikname van de picknickplek op de kruising Bootsweg/Inlaagweg ter hoogte van Moriaanshoofd, ontworpen door kunstenaar Eric Odinot.
Wethouder W. Renden stelde even later aan de Grevelingenkust 30.000 euro namens de gemeente Schouwen-Duiveland in het vooruitzicht. Daarmee werd naast het toch al stralende weer ook symbolisch een vrolijk licht geworpen op het initiatief van de Stichting Zonnestraal om tien kunstzinnige picknickplekken verspreid over de gehele gemeente te realiseren.
De eerste drie locaties zijn inmiddels gereed en die werden gisteren verdeeld over de dag bij toerbeurt officieel ingewijd. Dat zijn naast genoemde picknickplek van Odinot in het inlagengebied aan de zuidkust van de Oosterschelde, de creatie De Tien Geboden van Lex Wechgelaar en Barbare Jean en de locatie gecreëerd door Wido Blokland in het oude peilhuisje van het Waterschap aan het fietspad tussen Scharendijke en Den Osse.
Was initiator Jaap Verseput aan het begin van de dag nog wat somber gestemd over de realisering van de verdere zeven picknickplekken, aan het einde van de middag bleek hij heel wat hoopvoller gestemd. De Stichting Zonnestraal heeft diverse subsidieverzoeken uitstaan bij onder meer gemeente, provincie en de Bank van Nederlandse Gemeenten.
Ook werd een beroep gedaan op de Stichting Renesse die eerder al een bijdrage heeft geleverd voor de drie eerste locaties. „Maar de Stichting Renesse heeft nu net laten weten voor de overige picknickplekken geen geld meer te zullen verstrekken“, meldde Verseput aan het begin van de middag. Voor wethouder W. Renden was dat even later geen belemmering deze Stichting toch in overweging te geven in navolging van de gemeente een eigen picknickplek van de nog te realiseren zeven locaties te adopteren. Renden kondigde aan dat de gemeenteraad op 1 juli een voorstel krijgt voorgelegd uit de pot voor het onderhoud van de picknickplekken 30.000 euro te besteden als investering voor een nieuwe locatie. Volgens de wethouder blijft er in die pot dan nog 20.000 euro over en hij acht dat voorlopig genoeg voor het onderhoud.
Gedeputeerde Kramer sprak niet over bedragen, maar uitte wel zijn grote waardering voor het project. Hij deed dat op een plek middenin natuurherwinningsproject Plan Tureluur, dat hem nauw aan het hart ligt. Hij omschrijft dit project als een ’culturele daad’ op basis van een politieke keuze.
Hij beschouwt Tureluur als compensatie voor de tol die de pijlerdam van de natuur eist door het terugbrengen van de opening van de Oosterschelde tot eenderde van wat die ooit was. „En omdat het een culturele daad is, kunnen en mogen menselijke vormen hierin ook geaccentueerd worden“, aldus sloeg Kramer een brug naar het picknickprojekt.
Wat hem betreft mag Schouwen-Duiveland in cultureel opzicht het ’Texel van de Delta’ worden en liggen er voor de Stichting Zonnestraal in dit kader nog meer uitdagingen. Ook andere bestuurders blijken geïnspireerd geraakt door het project. Zo ziet voormalig voorzitter A. de Haan van de Landinrichtingscommissies mogelijkheden hier voor een manifestatie vergelijkbaar met ’Sunsation’ zoals Flevoland dat kent. Wethouder Renden denkt meer aan Friesland en noemt de kunstzinnige uitkijkposten daar als voorbeeld van wat op Schouwen-Duiveland ook gerealiseerd kan worden.


Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 07-06-2004
Tien Geboden, Plek 6 en het Immense Niets bieden mythische magie
Met andere ogen landschap bekijken

door Ali Pankow

NOORDWELLE - Er zitten wat mensen op grote marmeren blokken die kort geleden nog maar uit de Chinese steengroeven zijn gehakt. Een Joodse voorzanger zingt een psalm als afronding van de Sabbat. Een ligfietser peddelt onverstoorbaar voorbij. Aan de horizon prijkt de kerktoren van Noordwelle.

Inwijding van picknickplek 'De Tien Geboden' in Noordwelle. foto Dirk-Jan Gjeltema ©


Het zou een tafereel uit een film van de bekende cineast Fellini kunnen zijn, maar het is een zondagochtend middenin de polder op een driesprong van wegen in de Westhoek van Schouwen-Duiveland. Belangrijke algemene doelstelling van de Stichting Zonnestraal is mensen eens met andere ogen het landschap te laten bekijken.
De picknickplek ’Tien Geboden’ van Lex Wechgelaar en Barbara Jean werd gisterochtend als eerste van de drie locaties officieel ingewijd.
Het blijkt het begin van een dag met meer opmerkelijke mengelingen. De ingrediënten daartoe werden uitgedacht en bijeengebracht door Jaap Verseput, de motor achter het picknickplekkenproject. „Plaatsen die mythische magie uitstralen“, zal voormalig voorzitter van de Landinrichtingscommissies A. de Haan de locaties later op de dag noemen.
Islamdeskundige R. Haselhoef benadrukt dat de Tien Geboden betekenis hebben voor mensen van verschillende religies. „Ieder weldenkend mens dat uitgaat van een universele goedheid praktiseert ze“, zegt Haselhoef. Hij zingt in het Arabisch het belangrijkste vers uit de Koran, waarin wordt aangegeven dat God alles omvat, er altijd was en geen begin en geen einde heeft.
Voorzanger L. Smit van de Joodse synagoge in Middelburg trekt de viering van de Sabbat wat breder. „Als je niet religieus bent, kun je toch de Sabbat vieren door je open te stellen voor de kracht van het universum.“

Amfitheater

De inwijding van Plek 6 van Eric Odinot op de kruising Inlaagweg/Bootsweg biedt weer een geheel ander tafereel. De dijk als amfitheater met als weids decor de inlagen met waterplassen en stug gras waarin schapen slapen, in de verte het verkeerslint op de N59 die het natuurgebied doorkruist en de muziek van Hans Goemans (saxofoon) die de lucht doet trillen.
A. de Haan getuigt van haar bevlogenheid met deze picknickplek die als afscheidsgeschenk van de Landinrichtingscommissies aan haar is gewijd.
Tom Schrijer draagt gedichten voor gewijd aan de spanning tussen water en land en de schoonheid van de polder. Schrijver Wim Hofman geeft een sprankelende verbale interpretatie van Monnet’s bekende schilderij ’Dejeuner sur l’herbe’.

Als laatste van de drie wordt de picknickplek van Wido Blokland in gebruik genomen. Hij veranderde een vervallen peilhuisje tot een rustieke schuilplaats waarin blauwe lichtinval en gravering in wanden en vloer tot bezinning stimuleren. ’Le rien est immense aux oreilles’ is de titel die Blokland eraan gaf om de oorverdovende stilte te benadrukken. Met muziek, poëzie, toespraken en drankjes aangeboden door de Recron was het dit keer wat minder stil dan het hier normaliter zal zijn.


Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 30-04-2004
Tien geboden basis voor bezinning op picknickplek
door Ali Pankow

NOORDWELLE - Het heeft even geduurd voor de kubussen met de juiste afmetingen vanuit China op de plek van bestemming waren. Nu is het zover. De kubussen met vlakken van 1,20 vierkante meter uit een Chinese steengroeve zijn bestemd voor de kunstzinnige picknickplek op de driesprong Kooijmansweg/ Lockershofweg/ Koetenissenweg in de polder bij Noordwelle.

Beeldend kunstenaar Lex Wechgelaar uit Rotterdam is de ontwerper van de picknickplek met als titel ’Uw eigen Tien Geboden’. Hij werkte daarbij nauw samen met kunstenares Barbara Jean uit Middelburg. Zij hopen met de opmerkelijke locatie op deze kruising van wegen op het platteland passanten te stimuleren hier even te verpozen en in de voetsporen van de Mozes te filosoferen over hun eigen tien geboden. Wechgelaar liet zich eerder al door deze bijbelse figuur als wetgever inspireren. Zo tekende hij ook voor het beeld bij de Tweede Kamer in Den Haag van Mozes met twee rotsblokken op zijn rug en onder zijn arm een tas met de Tien Geboden op schrift. Stenen bepalen ook het beeld van de Schouwse picknickplek. Tien stenen banken staan op genoemde driesprong in ellipsvorm opgesteld. In het midden daarvan op de brandpunten van die ellips staan sinds gisteren de twee grote kubussen als visualisering van de stenen tafelen met de Tien Geboden. De kunstenaar baseert zich met die kubusvorm op oud-joodse geschriften. Volgens hem zijn de Tien Geboden pas in de Renaissance veranderd in platte grafzerken. Die vorm zou zich beter lenen voor de schilderkunst.

Goedkoop

Voor het feit dat de kubussen uit China komen, heeft Wechgelaar een simpele verklaring: „Gewoon omdat die stenen in China nog relatief goedkoop zijn.“
De grote kubussen lieten wat langer op zich wachten dan de bedoeling was. Aanvankelijk werden ze in een veel kleiner formaat geleverd vanwege verwarring door de Engelse aanduiding ’dices’ voor dobbelstenen. Sinds gisteren prijken de beide kubussen op de juiste grootte op de driesprong van wegen in de polder.
De uitvoering van het ontwerp van Wechgelaar en Jean maakt de eerste serie van drie kunstzinnige picknickplekken op Schouwen-Duiveland compleet. De eerste twee van Eric Odinot en Wigo Blokland liggen aan de Inlaagweg onder Kerkwerve en langs het fietspad tussen Brouwershaven en Port Greve. In de loop van de komende jaren moeten er in totaal tien opmerkelijke picknickplekken verrijzen.

Voor de nu voltooide drie locaties staat zondag 6 juni een feestelijke opening gepland. Initiatiefnemer Jaap Verseput van dit project hoopt daar enkele bijzondere gasten bij te betrekken. Zo worden bisschop Muskens van Breda, een joodse voorganger en een imam uitgenodigd voor de opening van ’Uw eigen Tien Geboden’. Voormalig voorzitter A. den Haan van de Landinrichtingscommissie Schouwen-Oost wordt gevraagd de plek aan de Inlaagweg te openen. Verder wordt dichter Thom Schrijer uitgenodigd een specifieke bijdrage te leveren. Verseput hoopt met die gevarieerde opening een indruk te geven hoe de picknickplekken ruimte kunnen bieden aan kleinschalige, kunstzinnige en filosofische manifestaties.



Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 03-02-2004
Picknickplek gericht op Tien Geboden
door Ali Pankow

NOORDWELLE - Midden in het vlakke Schouwse land op de driehoek Kooijmansweg/ Lockershofweg/Koetenissenweg nabij Noordwelle creëert beeldend kunstenaar Lex Wechgelaar uit Rotterdam zijn plek voor het filosoferen over ’Uw eigen Tien Geboden’. Het is de derde locatie in het kader van het Picknickplaatsenproject van initiator Jaap Verseput.



Beeldend kunstenaar Lex Wechgelaar (met camera) volgt de aanleg van zijn picknickplek op de voet. foto Dirk-Jan Gjeltema ©


Wechgelaar heeft speciaal een schip met stenen uit China laten komen. „Nee, niet afkomstig van de Chinese Muur, gewoon uit een steengroeve en vooral omdat ze in China nog relatief goedkoop zijn“, luidt de lakonieke verklaring van de kunstenaar waarom hij zijn stenen zo ver haalt. Medewerkers van het bedrijf Wandel Nieuwerkerk zijn sinds enkele dagen druk in de weer met de uitvoering van het ontwerp voor deze opmerkelijke picknickplek.
Op het zwaartepunt van de driehoek op de kruising van polderwegen hebben zij een ellips uitgezet als kader voor tien stenen banken. In het midden daarvan, op de brandpunten van de ellips, komen twee grote kubussen als visualisering van de stenen tafelen met de Tien Geboden. Wechgelaar baseert zich met die kubusvorm op oud-joodse geschriften. „De Renaissance heeft er ooit de meer bekende grafzerken van gemaakt. Die oogden immers beter voor de schilder- en prentkunst“, aldus de kunstenaar.

Voetsporen

Hij wil passanten met deze picknickplek uitnodigen in de voetsporen van Mozes te treden en na te denken over hun persoonlijke tien geboden. Als aanzet daartoe kan volgens Wechgelaar de theorie van de Britse filosoof John Rawls dienen. „Die vindt dat je je bij elk menselijk contact zou moeten voorstellen hoe je je eigen houding zou ervaren als je toevallig de ander bent“, aldus zijn toelichting.
Met vormgeving en vooral ook de locatie van de picknickplek hoopt Wechgelaar de belangrijkste voorwaarden te scheppen voor een filosofisch verpozen. Volgens hem betreft het hier een mathematische plek. De gelijkbenige driehoek kan gezien worden als symbool voor een berg, in dit geval de berg Sinaï.
De ondergrond van de uitgezette ellips wordt bedekt met rood gekleurd grint als abstractie van de Sinaïwoestijn. De keus voor de ellipsvorm tenslotte relateert aan de elliptische baan die de aarde rond de zon beschrijft.

Inspireren

De kunstenaar liet zich eerder al door Mozes als wetgever inspireren. „Toen ik de opdracht kreeg een beeld te maken voor de Tweede Kamer werd ik attent gemaakt op het boek ’De Hooge Raad’ van Roland Holst“, vertelt Wechgelaar. Het beeld van Mozes met de twee rotsblokken op zijn rug en onder zijn arm een tas met de Tien Geboden op schrift kwam weer bij hem op in het kader van de Schouwse picknickplekken. Bovendien zag hij de veertigjarige tocht van een volk door de woestijn op weg naar het beloofde land als de meest uitgebreide picknick uit de geschiedenis. Het gaat iets langer duren dan gepland voordat deze derde picknickplek gereed is.

„Die Chinezen hebben het niet helemaal goed begrepen. De vlakken van de kubussen zijn 1,20 meter. In de opdracht worden ze als dices, het Engelse woord voor dobbelstenen aangeduid. Wellicht hebben ze gedacht dat één meter twintig veel te groot was voor een dobbelsteen. In elk geval hebben ze nu tien kubussteentjes van twaalf centimeter geleverd“, vertelt Wechgelaar. Hij hoopt de twee kubussen met de goede afmetingen binnen enkele weken te ontvangen.


Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 19-11-2003
Werken van Odinot, Wechgelaar en Blokland eerst langs Schouwse dreven
Start kunst-picknickplekken

door Ali Pankow

ZIERIKZEE - Nog voor het einde van dit jaar wordt er een begin gemaakt met de bouw van de eerste drie kunst-picknickplekken langs de dreven van Schouwen-Duiveland. Die haast is geboden om de Europese en rijkssubsidiebijdragen veilig te stellen. De ontwerpen van de kunstenaars Eric Odinot, Lex Wechgelaar en Wido Blokland zullen als eerste gerealiseerd worden.


Voor de ontwerpen van Odinot en Wechgelaar zijn vrijstellingen van de Wet op de Ruimtelijke Ordening nodig. De bouw van de kunst-picknickplekken zijn in strijd met de geldende bestemmingsplannen. Het dagelijks gemeentebestuur stelt de gemeenteraad voor de vrijstellingsprocedure op te starten. De derde kunst-picknickplek volgens het ontwerp van Blokland kan zonder verdere vrijstellingen en vergunningen gerealiseerd worden. De kunstenaar lanceerde het idee het bestaande oude peilhuisje langs het fietspad tussen Brouwershaven en Port Greve als picknickplek geschikt te maken door het in frisse lichtblauwe tinten te schilderen.
De titel van het ontwerp van Lex Wechgelaar is `Uw tien geboden`. Hij volgt met zijn picknickplek de oud-joodse geschriften in zijn visualisering van de tien geboden. Volgens de overlevering zouden ze een kubusvorm hebben gehad en werden ze pas in de Renaissance afgebeeld als stenen tabletten. Deze kunstenaar wil met deze pleisterplaats passanten de mogelijkheid bieden tot bezinning te komen. Wechgelaar heeft de plek geprojecteerd op de kruising Bouwmansweg/Kooijmansweg in Noordwelle. Daar geldt de bestemming `Landbouw, Veeteelt en Tuinbouw` voor.
Eric Odinot ontwierp een kunst-picknickplek voor de kruising van de Inlaagweg met de Bootsweg ter hoogte van Kerkwerve. Hij wil daar zitelementen aanbrengen en een tafelblad dat prachtig past bij de oude, verweerde toplaag van de asfaltweg in de directe omgeving. De gronden waarop dit ontwerp gerealiseerd moet worden, hebben de bestemming `Waardevolle dijk met waterstaatkundige functie`.
Voor het realiseren van de picknickplekken op beide locaties is een vrijstellingsprocedure vereist, omdat de geldende bestemmingsplannen niet gewijzigd mogen worden.
Het totale kunst-picknickproject omvat tien ontwerpen van verschillende kunstenaars. Het doel is toeristen en bewoners van Schouwen-Duiveland op creatieve wijze het landschap en de cultuurhistorie te laten (her)ontdekken en hen te betrekken bij kunst in de openbare ruimte. Tevens worden er op verrassende wijze elementen aan het landschap toegevoegd.
Het is de bedoeling de tien kunst-picknickplekken te verbinden met toeristische routes. Daarmee zou niet alleen een verbinding ontstaan tussen de kunstwerken, maar ook tussen verschillende landschapstypen en het culturele erfgoed op Schouwen-Duiveland.
Tenslotte zouden de picknickplaatsen podia kunnen vormen voor culturele activiteiten zoals excursies van heemkundige- en cultuurorganisaties, jazz-tours, proeverijen en zondagochtendconcerten


Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 09-02-2004
Kunsttafel bij inlagen geplaatst

door Marcel Modde

Het ruim twee ton zware tafelblad werd met een kraan op zijn voet van keien gezet.
(foto Marijke Folkertsma ©)

SEROOSKERKE (S) - Echt aanlokkelijk om aan te schuiven en temidden van de natuur te genieten van een bammetje, was het zaterdag nog niet. Maar het is niet zomaar een tafel die werd geplaatst achter de inlagen bij Serooskerke. Wie daar straks zijn jam morst, doet dat op het tastbare gedachtegoed van beeldend kunstenaar Eric Odinot.

Met een kraan werd het ruim twee ton zware tafelblad op z'n voet van keien gelegd. De groep jonge vogelaars die juist met een touringcar was aangekomen om de bewegingen in Plan Tureluur te bespieden, viel met haar neus in de boter.

Het gegoten polyesterbeton, specifiek bestand tegen de zoute zeewind, lijkt de vorm te hebben van Schouwen-Duiveland. Pure schijn, zegt Odinot. Hij heeft zich bovenal laten inspireren door de sterk verweerde toplaag van het oude inlaagdijkje bij de Bootsweg. ,,Ik dacht, ik moet iets hebben wat hier thuishoort. De natuur op deze plek is heel bijzonder. Dit soort oude dijkjes en inlagen waren vroeger functioneel. Inmiddels zijn ze zo oud, dat ze deel zijn geworden van onze cultuur. Die elementen, die verwevenheid, heb ik willen samenbrengen in dit object.''

In de rand van het blad is, behalve het internetadres van de kunstenaar, een tekst gegoten van de hand van Adri de Haan, in verband met haar afscheid als voorzitter van de landinrichtingscommissie. De vier regels belichamen de moeizame procedure die realisatie van dit soort projecten op gevoelige plaatsen in het landschap vaak hebben te gaan: ’Tussen droom en daad staan wetten in de weg. En praktische bezwaren. Maar dit is gelukt! A3 de Haan.'

Kokers

Odinot verwacht zijn picknickplaats voor het einde van deze maand te kunnen voltooien met de plaatsing van zestien kokers rondom en bij de tafel, waarop kan worden gezeten. In een later stadium wil hij dat aantal uitbreiden tot 31, op het talud en ook aan de andere kant van het kruispunt. ,,Het moet lijken alsof dit zo is gegroeid, als een zwam die zich breed heeft uitgezaaid.''

De stenen tafel is het eerste object van het Picknick Plek Project van de Stichting Zonnestraal die is gerealiseerd. Vandaag overhandigt de Recron Schouwen-Duiveland een cheque aan initiatiefnemer J. Verseput als bijdrage in de kosten van de overige negen die nog op stapel staan. De kunstzinnige picknickplekken komen verspreid over het eiland. Behalve dat het passanten de gelegenheid biedt tot een moment van verpozing, is het bedoeld als 'podium' voor uiteenlopende culturele, culinaire en kunstzinnige activiteiten worden ontplooid. Daarbij gaat het onder meer om theater- en muziekuitvoeringen, proeverijen, exclusieve diners, exposities, schilderworkshops en dichtmanifestaties.



Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 11-02-2004
Subsidie voor kunst op picknickplekken

door Piet Kleemans

RENESSE - De Stichting Zonnestraal krijgt van de Stichting Renesse een subsidie van 7500 euro voor het realiseren van drie kunst-picknickplekken. Dat is maandagavond besloten tijdens de vergadering van de Stichting Renesse.

Alles bij elkaar wil de Stichting Zonnestraal verspreid over het eiland tien kunstzinnig ingerichte picknickplekken aanleggen. Aan de eerste drie in de serie wordt gewerkt.

Zaterdag werd een begin gemaakt met de picknickplek van kunstenaar Eric Odinot bij natuurgebied Tureluur. Op de dijk bij Den Osse werkt kunstenaar Wido Blokland aan zijn picknickplek. Lex Wechgelaar gaat op de kruising van de Bouwmansweg met de Kooijmansweg bij Noordwelle zijn picknickplek maken.



Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 10-02-2004
Recron steunt picknickproject
door Esme Soesman

DEN OSSE - Prachtig opgetuigde plekken die als decor kunnen dienen voor tal van activiteiten: Recron Schouwen-Duiveland ziet het picknickplekproject van de Stichting Zonnestraal als een middel om de regio een gezicht te geven.
Initiatiefnemer Jaap Verseput (links), kunstenaar Wido Blokland (midden) en voorzitter Ed Troost van Recron feliciteren elkaar met de inrichting van een kunstzinnige picknickplek bij het peilhuisje op de dijk bij Den Osse; Schouwen-Duiveland krijgt tien van die culturele plekjes om te verpozen.


(foto Marijke Folkertsma ©)

Vertegenwoordigers van beide organisaties hieven gisteren het glas aan de voet van het peilhuisje op de dijk bij Den Osse, waar kunstenaar Wido Blokland momenteel hard werkt aan één van de tien kunstzinnige picknickplekken op Schouwen-Duiveland. Het gebouwtje wordt, na conservatie, lichtblauw geverfd en van tekst voorzien. Een huis in niemandsland, zoals Blokland constateerde: staande op de grens tussen vrijwillige gevangenschap van een omheind vakantiepark en de vrije oneindigheid van licht, vogels en water. De Schouwen-Duivelandse afdeling van Recron (Vereniging van Recreatieondernemers) steekt jaarlijks, ter ondersteuning, geld in een toeristisch product in de regio. Dit keer is gekozen voor de picknickplekken van de Stichting Zonnestraal. Deze club van plattelandvernieuwers heeft tien kunstenaars opdracht gegeven een picknickplek te ontwerpen. Eind februari, is de verwachting, zijn de eerste twee plekken (naar ontwerpen van Eric Odinot en Lex Wechgelaar) gereed.In het peilhuis kan waarschijnlijk vanaf Pasen de rieten mand met boterhammen worden geopend. Het streven is de overige ontwerpen ook zo snel mogelijk te plaatsen. Momenteel wordt nog driftig naar geld gezocht. Verseput heeft weinig op met beleidsnota’s, maar weet wel dat het toerisme meer en meer van belang wordt op Schouwen-Duiveland. ,,En mijn ding daarin is cultuur.’’

Vogelaars

De bron is nog lang niet opgedroogd, zo maakte het korte treffen langs het Grevelingenmeer wel duidelijk. Verseput ontdekte zaterdag bij plaatsing van het werk van Odinot een bus vol Belgische vogelaars die Plan Tureluur bezochten; het inspireerde hem tot nieuwe invullingen. Een goed verhaal over de brandgans leent zich prima voor die locatie.Bij het werk van Wechgelaar, die zich door de Tien Geboden liet inspireren, kunnen vertegenwoordigers van verschillende religieuze stromingen wellicht een bijdrage leveren. Bij het peilhuisje daarentegen passen eerder gedichten of muziek.Wat voorzitter E. Troost en penningmeester H. Buné van de Recron betreft zal zeker gekeken worden naar inpassing van het project in bijvoorbeeld fietsroutes. De picknickplekken zijn wat hen betreft niet alleen voor de toerist maar ook voor de bewoners van Schouwen-Duiveland de moeite waard.


‘Canalstraat 64 Uitzicht op Zeeland’ 26/1/2003 Omroep Zeeland
met Ankie Tanihatu en gasten Sjoerd Bleijerveld , Eric Odino, Paul de Nooyer, Barbara Jean en Lex Weggelaar