———A ct i v i t e i t e n ———

 

 

Vrijdag 18 juni

Locatie :

Club Zonnemaire Schapenweg 1 Zonnemaire

Toegang € 5,00
Programma vanaf 20.00 uur tot 23.00 uur

Temps Faible met gasten.




Marije Nie
(tapdans)

Saskia Meijs (alt viool)

James van de Water (gitaar)

Rudi Klippel (bas)

Ronnie Snipperdag (drums en geluid
)

Martijn
Grootendorst (VJ)

Willem van
Maanen (piano)

Jaap Verseput (beeld)

Brian Martens (drums)

Marinus van Dijke
(films)
 
Hugo Dirkson (bas)
 


Wisselende samenstellingen
Temps Faible is een festival in een festival. De opzet is dat er meerdere kleine, korte optredens zijn waarbij beeld, geluid, tekst en live muziek een nieuwe mix opleveren die niet van tevoren vaststaat. Musici, verhalenvertellers, deejays en veejays vormen wisselende samenstellingen. Soms dienen de films met geluiden en beats als basistrack voor de musici. Maar de musici zijn ook heel bepalend voor wat er te zien is. Het is de bedoeling dat dit project een kraamkamer is voor verdere ontwikkelingen en steeds andere invullingen. Voorlopig verlenen onderstaande deelnemers medewerking aan het programma. Speciaal voor deze avond worden nieuwe films gemaakt.
In de laptop
Veejay Martijn Grootendorst heeft vooral een laptop bij zich. In de laptop een flinke voorraad beeldmateriaal. Op een mooie ingetogen manier weet hij bij een muziekoptreden prachtige collages en sferen te schetsen door het mixen van beelden, live en van zijn laptopvoorraad, als een soort instant-montage. Bij jazzoptredens wordt hij al langer gevraagd en ook in de popmuziek zijn z’n kwaliteiten niet onopgemerkt gebleven. Op dit moment werkt hij veel samen met de band Moss, waarmee hij een aantal dagen vóór Zonnemaire optreedt op Oerol. Martijn zorgt ook zaterdag in Club Zonnemaire voor de beelden.
Grevelingen
Tapdanseres Marije Nie heeft een druk jaar achter de rug. Zij treedt vaak op in Italië en is te vinden op Nederlandse podia met de top van de Nederlandse jazzscene. Altijd met nieuwe en spannende projecten. Vorig jaar speelde ze in het kader van Temps Faible in de film WaterTap, opgenomen op de Grevelingen. Gedeelten van deze film en het geluid worden nu op een nieuwe manier ingezet voor een optreden.
Fictie en werkelijkheid
Saskia Meijs is altvioliste en komt oorspronkelijk uit Middelburg. Ze woont tegenwoordig in Amsterdam en is actief als muzikant en ook als programmeur voor het Concertgebouw. Speciaal voor haar maken we een korte film waarbij fictie en werkelijkheid wel erg dicht bij elkaar liggen.
Gasten
Marije Nie (tapdanseres), Saskia Meijs (altviool), Martijn Grootendorst (VeeJay), Willem van Maanen (piano),
Rudi Klippel (bas) , Brian Martens (drums) ,James van de Water (gitaar), Hugo Dirkson (bas), Ronnie Snipperdag (drums en geluid) Jaap Verseput (beeld), Marinus van Dijke (film Pecori di Italia, Roofbouw en As dunas...)

Klik hier voor een filmverslag over het optreden
van Temp Faible in Vlissingen in 2009 >>>

 

Zaterdag 19 juni


Door de programmering, de ambiance, de locatie en de aankleding bestaat er maar één Club Zonnemaire: Club Zonnemaire.


Locatie:

Club Zonnemaire Schapenweg 1 Zonnemaire

Toegang € 10,00
Programma vanaf 20.00 uur tot 01.00 uur

Daau.

De avond opent met DAAU: Die Anarchistische Abendunterhaltung.
DAAU is geen klassiek, geen kamermuziek, geen punk, geen rock, geen blues, wel muziek. Vanavond speelt DAAU stukken van hun nieuwe programma ‘The Shepherd’s Dream’
Het begin.
De groep ontstaat in de vroege jaren negentig van de vorige eeuw als onderdeel van de Antwerpse scene, die ook bands als dEUS en Zita Swoon voortbrengt. De broers Simon en Buni Lenski (respectievelijk op cello en viool), Han Stubbe (klarinet) en Roel Van Camp (accordeon), allemaal klassiek geschoold, zijn dan nog tieners, maar vinden met hun voornamelijk akoestische muziek meteen een eigen sound. Ze bespelen hun instrumenten met een rockattitude, geven blijk van een zigeunerspirit en improvisatie speelt vanaf het begin een belangrijke rol. Hun groepsnaam Die Anarchistische Abendunterhaltung, ontlenen ze aan de roman ‘Der Steppenwolf’ van Herman Hesse uit 1927.
Een nieuwe langspeler
DAAU heeft net een nieuwe langspeler uit: The Shepherd’s Dream. Met vijf instrumentale en intimistische composities nemen ze de luisteraar mee op reis naar onbestemde verten. The Shepherd’s Dream houdt het midden tussen droom en daad, tussen werkelijkheid en utopie.
Bezetting:
Hans Stubbe Clarinet, Simon Lenski Cello, Roel van Camp Accordion, Hannes d’Hoine Double Bass




I Compani
met Last Tango in Paris film project

Een steenkoude kerk in Amersfoort
In 2010 bestaat jazzensemble I Compani 25 jaar. Op 17 januari 1985 speelde de groep haar eerste concert in een steenkoude kerk in Amersfoort met het programma Fellini Rota. Jazz, beeld en filmmuziek is al die tijd een belangrijk onderdeel van de optredens van I Compani gebleven. In 2009 wordt voor de eerste keer het project Last Tango in Paris uitgevoerd.
Muziek van Gato Barbieri
Basis is de cultfilm Last Tango in Paris van Bernardo Bertolucci met in de hoofdrollen Maria Schneider en Marlon Brando en muziek van Gato Barbieri. Componist Loek Dikker maakte nieuwe arrangementen van de muziek. Van de film worden gedeelten gebruikt in plaats van een integrale vertoning. Een prachtig en spannend project, met Martijn Grootendorst als veejay. Eerder speelde I Compani in Zonnemaire met de jazzopera Aïda.
De pers
‘Deze nieuwe productie is één van de mooiste van I Compani ‘( Draai om je oren, Tom Beetz)
‘Tijdens de badkamerscene, waarin beide hoofdrolspelers kissebissen over hun eenmalige heftige vrijpartij en identiteit, produceerde Van de Graaf een vlammende screaming solo. Doomernik excelleerde met een sfeervolle improvisatie, die herinneringen opriep aan Miles Davis' filmmuziek in Ascenseur Pour L'Échafaud’.
(Draai om je oren, Jacques Los)

De bezetting
Bo van de Graaf saxofoons, Jeroen Doomernik trompet, Michel Mulder bandoneon, Christoph Mac-Carty piano, Marko Bonarius bas, Yonga Sun drums, strijkers: Friedmar Hitzer viool, Saskia Meijs viool, Jacqueline Hamelink cello en Martijn Grootendorst Veejay

 












Ploctones met Anton Goudsmit

Voor het eerst
Drie jaar geleden was Anton Goudsmit voor het eerst te gast in Zonnemaire. Het publiek genoot van dat optreden, wat een intensiteit, vette grooves, funky thema’s, wat een spetterend optreden was dat! Heel veel reacties, en de waardering was wederzijds. Goudsmit sloot zijn optreden af met de woorden: ‘als de hemel bestaat, dan is dit de hemel’, doelend op de sfeer in de aardappelschuur. In april 2010 won hij de VPRO/ Boy Edgar Prijs en nu tourt hij met zijn Ploctones door Nederland. Met dezelfde bezetting als drie jaar geleden in de schuur in Zonnemaire: we verheugen ons op dit optreden.
In een interview met de VPRO doet Goudsmit een paar uitspraken over zijn gitaarspel: ‘Intens maar simpel spelen, met een mooie, primaire sound, op een gewoon afgestemde gitaar, dat is pas spannend’. En even later: ‘Bij een stuk hout en zes snaren kun je een mooi leven hebben. Er kan weinig fout gaan en je kunt vanaf een gitaar alles goed overzien in een samenleving’. Zijn voorbeelden: Wes Montgomery, René Thomas, Barney Kessel en Marc Ribot.
Onderbelicht
Door het winnen van de prijs blijven zijn medemuzikanten een beetje onderbelicht in de pers. Volkomen onterecht natuurlijk. Het is niet alleen aan Anton te danken dat deze groep zo stuwt en grooved. Met Jeroen Vierdag en Martijn Vink is er een ritmesectie van wereldklasse aanwezig. Efraïm Trujillo weet met zijn tenorsax goed raad met alle impulsen om hem heen en op de juiste momenten pakt hij het voortouw. Een perfecte bezetting. zie ook: http://www.ploctones.com
Bezetting
Anton Goudsmit gitaar
Efraïm Trujillo sax
Jeroen Vierdag bas
Martijn Vink drums

Martijn Grootendorst, VJ
verzorgt voor Club Zonnemaire de visuals tijdens dit optreden



 

Zondag 20 juni


klik hier voor de kaart van de fietsroute>>>>>

Locatie A:

Club Zonnemaire Schapenweg 1 Zonnemaire

start en eind van de fietsroute. Vertrek vanaf de Schapenweg uiterlijk 11.30 uur

 

Locatie B:

Picknick plek le rien est immense van Wido Blokland aan het fietspad op de dijk van Brouw naar den Osse

Koffie + bolussen
Vanaf
11.30 - 12.15 uur


 

Locatie C:

Halfverwege het nieuwe fietspad tussen Den Osse en Serooskerke, nabij Looperskappelle.

Ted Sluijter
Tussen 12.30-12.45 uur

Waar gaan alle vogels naar toe
Ted Sluijter is vogelkenner en natuurliefhebber. Over de natuur op Schouwen-Duiveland kan Ted prachtig en gepassioneerd vertellen. Waar gaan alle vogels naar toe bij hoog water in de Oosterschelde? Wat zijn natuurvriendelijke oevers? Welk geluid maakt de stern?


 

Locatie D:

Kruising Helleweg en Stoofweg, Picknick plek picnick in Zeeland II van Albert Geertjes

Theatergroep Hilaria met Fata Morgana
Tussen 13.15-13.45 uur

Vol met visuele grappen
Theatergroep Hilaria maakt sinds 1986 theater met veel (visueel) spektakel. Rob Bijmans en Rob Strenger maken voorstellingen voor jong en oud. In de loop der jaren heeft Hilaria vijf voorstellingen gemaakt, allemaal vol met visuele grappen en vondsten, vaak eenvoudig maar altijd werken ze op de lachspieren of veroorzaken zelfs de slappe lach. Het heugelijke feit is dat er een nieuwe voorstelling op komst is: Fata Morgana. Nu nog in ontwikkeling, en straks hebben we de eer als een van de eerste festivals van deze nieuwe voorstelling te kunnen genieten.
Spelers
Rob Bijmans en Rob Strenger








Locatie E:

kruising Bouwmansweg en Kooijmansweg, Picknick plek uw tien geboden van Lex Wechgelaar en Barbara Jean

Willem van Gogh
Tussen 14.00 – 14.15 uur

Schilderen van het platteland
Willem van Gogh is familie van Vincent van Gogh. Hij houdt een inleiding over het schilderen van het platteland door Van Gogh. Hij vertelt onder andere wat er bijzonder is aan het formaat van het schilderij Korenveld met kraaien.




 

Locatie F:

de kruising van Inlaagweg, Picknick Plek Plek 6. van Eric Odinot

Tomatensoep van Eric Odinot
Tussen 14.45– 15.15 uur

Vorig jaar was de soep van Chef kok Odinot in minder dan geen tijd op. De tomaten soep van deze kok en kunstenaar is beroemd. Wij snakken naar meer. Kom en proef
!

 

Locatie G:

Recreatie boerderij van Langeraad Weelweg 3 Kerkwerve

Elastic Jargon.
15.30- 16.15

7 strijkinstrumenten en één elektrische gitaar
Een aantal jaar geleden, tijdens een concert van het Amsterdam String Trio van Maurice Horsthuis, staat iemand uit het publiek op en begint te schreeuwen: ‘dat mag niet, dat kan niet’. Veel lawaai en tumult. De meneer in kwestie vond dat de cello niet netjes werd gebruikt. Het Amsterdam String Trio speelt daarna weer onverstoorbaar verder. Daar waar grenzen worden overschreden ontstaat rumoer. Met zijn nieuwe ensemble Elastic Jargon rekt Horsthuis vooral de muzikale grenzen op door middel van zijn composities waarin ook ruimte is voor improvisatie. Dit ensemble speelt met 7 strijkinstrumenten en één elektrische gitaar. Mag dat, kan dat: violen en een elektrische gitaar? Zijn daar regels voor? Juist dat gebied zoekt Maurice op: tussen uitgeschreven en geïmproviseerde muziek waar geen regels gelden, of andere regels ontstaan.
Speurtocht door dit niemandsland
Horsthuis: ‘Onze muziek beweegt zich tussen compositie en improvisatie, maar het ware werk wordt gedaan in het grensgebied tussen die twee, waar regels niet of heel anders gelden. Op die plek ben ik vijf jaar geleden met musici aan beide kanten van de grens een orkest begonnen. De partituren waren bedoeld als speurtocht door dit niemandsland. Ik had het idee dat daar een kans lag voor het creëren van een muzikaal idioom, een nieuw eigen jargon. En daar was dan meteen de naam voor de band’. Maurice vertelt verder: ‘Elk nieuw stuk is een stap in de richting van een modern, supersoepel snarenorkest - niet een groep voor moderne muziek maar een groep waarin je de moderne tijd beluistert. Daarvoor heb je wel speciale muzikanten nodig. Ze bestaan! Samen vormen ze deze Elastic Jargon band’.
Bezetting
Vera van der Bie, Jasper le Clercq, Jeffrey Bruinsma - viool, Benjamin von Gutzeit, Maurice Horsthuis - altviool, Nina Hitz - cello, Brice Soniano - contrabas, Wiek Hijmans - electrische gitaar




 

Locatie A:

Club Zonnemaire inclusief het Illegaal boerderij restaurant, Schapenweg 1 Zonnemaire

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flying Horseman
16.45– 18.00 uur

Jaap Verseput: ‘Het is een druilerige en miezerige donderdagavond in Antwerpen. Dankzij mijn routeplanner vind ik de locatie van het optreden in een van de buitenwijken van Antwerpen vlekkeloos. De straat is er opengebroken. Ga naar binnen Het is een soort jaren zestig kroeg met de naam Salle Jeanne Simons. In Nederland zijn er veel te weinig van dit soort kroegen. Denk dat ik veel te laat ben maar zie de muzikanten van The Flying Horseman nog rustig aan de bartafel zitten. Niets aan de hand’.
Door een grote meubelzaak heen
‘Op een voor mij onbepaald tijdstip is het dan toch tijd om te beginnen. We moeten achterin de kroeg door een grote meubelzaak heen en komen dan in een soort zaaltje terecht. Aanvankelijk is er weinig publiek, toch loopt de ruimte al snel vol. We zitten op luie banken en mooie stoelen die blijkbaar uit de belendende meubelzaak komen. Het concert is weergaloos. Als je niet beter weet zou je denken dat je een legendarisch beginconcert van de Velvet Underground of Jefferson Airplane meemaakt, maar dan helemaal op z’n Flying Horsemans en niet in New York maar vlakbij, in Antwerpen’. Vorig jaar speelde de componist en muzikaal leider met zijn jazztrio tijdens de Giro de ZZ in Zierikzee. Nu met zijn groep The Flying Horseman, met de prachtige ijle zangstemmen van de zusjes Maieu in Zonnemaire. Welkom.
Bezetting
Bert Dockx: zang en gitaar, Milan Warmoeskerken: gitaar, casio, Laurens Duerinck: bas, Alfredo Bravo: drums, Loesje Maieu: zang, percussie, Martha Maieu: zang, klokkenspel


 


Inclusief 'het Illegaal boerderij restaurant'

Illegaal
Opening van ‘het Illegaal boerderijrestaurant’. Een restaurant waarvoor Mercado de San Miguel in Madrid model staat. Men kan bij verschillende stands brood, ham, pasta, rijst, kaas, hartige taarten, garnalensaus en salades kopen. Als bezoeker stel je je eigen maaltijd samen. Een soort groot lopend buffet maar dan geleverd door verschillende producenten met ieder zijn of haar eigen specialiteit. We benaderen verschillende restaurants en andere gegadigden om hier aan mee te werken. Een experiment. We zorgen dat er in ieder geval genoeg is.

 

                                                                     


Giro de Picnic 2010 In het kort
18, 19 & 20 juni 2010

Giro d’Italia is begin mei Schouwen-Duiveland gepasseerd. Begin juli zal de Tour de France langs razen op weg naar Brussel. Ingeklemd tussen deze twee grote fiets evenementen met wereld faam zal Giro de Picnic rustig en op kleine schaal een rondje op Schouwen-Duiveland doen. Dit is de zesde editie van dit fietsfestival. Giro de Picnic maakt gebruik van de mooie plekken op het eiland. Vrijdag- en zaterdagavond op een boerderij aan de Schapenweg 1 Zonnemaire. Zondag 20 juni een fietstocht over het eiland, onderweg inleidingen, muziek, theater, eten en drinken..

Programma in het kort met locaties en tijden
Vrijdag 18 juni
Club Zonnemaire, Schapenweg 1 Z’maire 20.00-23.00 Temps Faible + gasten entree € 5,00

Zaterdag 19 juni
Club Zonnemaire, Schapenweg 1 Z’maire 20.00-01.00 Daau, I Compani, Ploctones, Martijn
Grootendorst entree € 10,00

Zondag 20 juni
Schapenweg 1 Z’maire 11.15 uur Start fietstocht
PPP Le Rien den Osse 11.30-12.15 Koffie + bolussen
Fietspad 12.30-12.45 Ted Sluijter
PPP Picknick in Zeeland 13.15-13.45 Hilaria
PPP Uw tien geboden 14.00-14.15 Willem van Gogh
PPP Plek 6 14.45-15.15 Soep van Eric
Recreatieboerderij van Langeraad 15.30-16.15 Elastic Jargon
Schapenweg 1 Z’maire 16.45-17.45 Flying Horseman
Schapenweg 1 Z’maire 17.00 Illegaal boerderij restaurant

Organisatie
Stichting Zonnemaire Buitengewoon www.picknickeiland.nl jaap@zonnemaire.com

Food en Drinks
Restaurant In de Gele Hoed, Stichting Zeeuwse Wereldvrouwen, Hein Verwer, Boer en Brokken, Eric Odinot. Zondag is de première van het ‘Illegaal boerderij restaurant’.

Kosten en kaarten.
Vrijdag 18 juni van 20.00-23.00 uur toegang € 5,00.
Zaterdag 19 juni van 20.00-24.00 uur toegang € 10,00
Zondag 20 juni fietstocht en alle programma onderdelen zijn gratis toegankelijk.
Klik hier voor de fietsroute >>>>

Kamperen
Bijvoorbeeld bij Camping Veerhoek: Zonnemairsedijk 2, Zonnemaire 0111-401310

Subsidiënten
Gemeente Schouwen-Duiveland Provincie Zeeland C-Culture/Regioarrangement
Cultuurfonds Bank Nederlandse Gemeente
Temps Faible i.s.m. Onderstroom Festival Vlissingen Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Kattendijke Drucker stichting

Sponsors
Aannemingsmaatschappij Van der Straaten bv
Boer en Brokken Brouwershaven
DLV Plant
Kuuroord De Schouw
Recron

Restaurant In de Gele Hoed

Rabobank Oosterschelde
Zeeuwland

Boekhandel De Vries
Bijdevaate Verzekeringen
Clerx installatie
DRV Accountants en belastingadviseurs
Driekleur verzekeringen
Henk Tjoonk geluid
Hotel-Café-Restaurant v.d. Weijde
Kort Autoschadeteam Zierikzee
LMB Verhulst
Mol-Schuddebeurs bv
Natuurlijk Zeeland!
J. Poot transport bedrijf
Partitio ontwerphuis
Thuiskantoor Volkeri
Van der Pauw expertise
VanderSlikke Rentmeesters bv
Rijk en Ko verhuur
Beijsens & Zonneville notarissen
Café de Gekroonde Suikerbiet
Camping Kijkuit
Profile Tyrecenter Rinus Roon

Foto’s
Daau - Tom Verbruggen
I Compani - Maarten Jan Rieder
Ploctones - Kees Tabak
Temps Faible - Jacques van Aspert
Hilaria - Nico Laan

ontwerp affiche en folder
Atske Warnaar

ontwerp website
Marinus van Dijke

en dank aan alle vrijwilligers!!

 

naar de giro van
             

naar begin pagina